Onderhoud

Wij streven er naar dat u jarenlang plezier heeft van uw parket / houten vloer.

Om vele jaren te genieten van uw prachtige parketvloer adviseren wij u het volgende onderhoud:

De met DevoNatural High Solid Oil afgewerkte vloer is goed beschermd tegen indringend vocht en vuil. Om deze bescherming te behouden moet u de parketvloer regelmatig onderhouden met DevoNatural Wood Soap!

Door tijdens onderhoudsbeurten te wisselen tussen DevoNatural Wood Soap Clear, White of Grey hebt u de mogelijkheid om de kleur van uw vloer nog licht bij te sturen en mogelijke verkleuringen door lichtinval of slijtage tegen te gaan.

Na de afwerking van de parketvloer, alle contact met water vermijden gedurende de eerste 2 à 3 weken.

wood-soap-aanbrengen

Periodiek onderhoud:

Dweilen of moppen met DevoNatural Wood Soap Clear, White of Grey: dit is een zeep voor reiniging en onderhoud van geoliede parketvloeren (niet gebruiken op met hardwax olie behandelde vloeren!) DevoNatural Wood Soap reinigt en voedt uw vloer. Deze zeepoplossing kan echter ook toegepast worden als eindbehandeling voor houten vloeren zoals vuren/grenen, eiken, enz. (op tropische houtsoorten altijd eerst uittesten.)

Werkwijze periodiek onderhoud:

 • De vloer steeds droogreinigen met stofzuiger of stofwisser;
 • Vermeng 100 – 200 ml DevoNatural Wood Soap met 10 L water;
 • Met uitgewrongen dweil of mop reinigen;
 • Regelmatig spoelen;
 • Na droging mag de vloer opnieuw betreden worden.

Tip: werk bij voorkeur volgens het 2-emmer-principe. Zeker voor grotere oppervlakten. Eén emmer bevat DevoNatural zeepwater en wordt gebruikt om te dweilen of te moppen. De andere emmer bevat spoelwater. Alvorens u zeepwater neemt, de dweil of mop telkens spoelen in het spoelwater. Zo blijft uw zeepwater proper en voorkomt u een te snel vervuilende parketvloer. Vervang regelmatig het spoelwater!

Jaarlijks groot onderhoud:

devonatural-intensive-cleanerHet tijdig uitvoeren van een groot onderhoud zal de levensduur van uw parketvloer aanzienlijk verlengen! In principe hoeft een met DevoNatural High Solid Oil geoliede vloer, die correct onderhouden wordt, nooit meer opnieuw geschuurd te worden!

Een grote onderhoudsbeurt wordt in theorie elk jaar uitgevoerd, maar uiteraard is elke leefsituatie en gebruik van de vloer verschillend. De frequentie van dit groot onderhoud zal dus in de praktijk variëren van elke 6 maanden tot elke 2 à 3 jaar.

Hoe weet u wanneer het tijd wordt voor een groot onderhoud?

Bij regelmatig onderhoud met DevoNatural Wood Soap zal uw parketvloer na verloop van tijd een laagopbouw van zeep krijgen. Deze biedt een bescherming aan de vloer, maar kan bij oververzadiging ook vuil gaan vasthouden. Krijgt u de vloer niet meer schoon? Dan is het tijd voor een groot onderhoud!

devonatural-high-solid-oil-renewerDoor een te lage dosering zeep, of niet regelmatig genoeg reinigen met DevoNatural Wood Soap krijgt uw parket niet de nodige voeding. Er zal een “schrale” loopzone in uw vloer ontstaan, met mogelijk vergrijzing in de houtnerf als u té lang wacht. Ook dan is het nodig om een groot onderhoud uit te voeren. Een regelmatig onderhoud met DevoNatural Wood Soap stelt dus de nood aan een groot onderhoud uit!

Werkwijze groot onderhoud:

 • De vloer steeds droogreinigen met stofzuiger of stofwisser;
 • Oude zeeplagen verwijderen met DevoNatural Intensive Cleaner;
 • Goed schudden voor gebruik. Meng 0,5 tot 1L DevoNatural Intensive Cleaner op 10L koud water;
 • Normaal groot onderhoud: deze zelfwerkende alkalische oplossing met een dweil of mop op de waterbestendige vloer aanbrengen en circa 5 tot 10 minuten laten inwerken. Daarna nawrijven of manueel schrobben. De nog vochtige vloer steeds goed naspoelen met dweil of mop en zuiver water. Het overtollige water steeds goed opnemen! Geregeld het spoelwater vervangen.
 • Voor intensief gebruikte vloeren: waterbestendige parketvloeren kunnen eventueel met rotatieve machine (met vloeistoftank) en rood kussen gereinigd worden. Teveel aan water onmiddellijk opzuigen met een waterzuiger. De nog vochtige vloer steeds goed naspoelen met dweil of mop en zuiver water. Het overtollige water steeds goed opnemen! Geregeld het spoelwater vervangen. Indien nodig kan na droging nog fijn geschuurd worden met rotatieve machine en schuurschijf P150 of P220.
 • Na voldoende droging DevoNatural High Solid Oil Renewer aanbrengen met niet pluizende doeken of met rotatieve machine en dik wit kussen. Voor een egale glans napolieren met vilten kussen.;
 • De vloer voldoende laten drogen alvorens te betreden! (Minstens 8 uren!)
 • Contact met water vermijden gedurende de eerste 2 weken na het groot onderhoud. Na 2 weken kunt u het normale onderhoud met DevoNatural Wood Soap opnieuw starten.

Downloads